Hei Teille kaikille!

Miksu aloitti blogin kirjoittamisen elokuun lopussa. Emme oikein tienneet mitä olimme tekemässä, emmekä mihin tämä johtaisi. Enkeli-Elisa-blogin tarkoitus oli lähinnä kulkea Minttiksen projektin sivussa, seurata ja kommentoida, kun jotain kommentoitavaa on.

Syksy osoittautuikin raskaammaksi kuin olimme odottaneet. Miksu uupui ja Minttiksellä oli niin kovin kiire muiden juttujen kanssa, että Elisa jäi vähän kuin odottamaan parempaa hetkeä. Blogi keräsi syys-marraskuussa reilut 5000 kävijää ja se tuntui jo paljolta. 5000 ihmistä halusi kuulla tarinamme. Joulukuun 12. päivä avattiin Enkeli-Elisa-sivu Facebookissa. Tämän jälkeen moni on tehnyt arvokasta työtä ja vienyt Elisan tarinaa eteenpäin. Nyt. 31. joulukuuta klo 10.52 blogissa on vierailtu 43 974 kertaa. Kiitos teille siitä.

Elisan kuolemasta ei ole vielä edes vuotta, mutta siitä tuntuu olevan ikuisuus. Monet kerrat, kun makaan yöllä valveilla, jokainen yökin tuntuu loputtomalta. On kai niin, että vain saman kokenut voi kuvitella millaista tunteiden haitaria olemme käyneet läpi. Me kuitenkin päätimme jo ihan alusta alkaen, että me haluamme puhua. Me haluamme kertoa mitä tapahtui. Me haluamme, että ihmiset tietävät ja hyvällä tuurilla vaikka vähän ajattelevatkin.

Elisa oli minulle koko maailma. Minun rakas Elisani. Silti kykenen myöntämään, että tässä maailmassa, jota nyt koitamme shokkihoidolla parantaa, Elisa oli vain yksi. Koulut alkavat taas tammikuussa. Ihan liian moni lapsi menee peläten kouluun. Moni kantaa sisällään samaa salaisuutta kuin Elisa ja ihan liian monella pyörii mielessä se mahdollisuus, jota ei saisi edes ajatella.

Siksipä esitän, että jokainen tämän lukeva miettisi seuraavanlaisia uuden vuoden lupauksia.

1. Älä kiusaa Koskee niin aikuisia kuin lapsiakin. Mieti mitä teet. Asetu toisen asemaan. Mieti miltä toisesta tuntuu. Älä tee toiselle asioita, joista et itse pidä.

2. Puutu kiusaamiseen Näit sitten kiusaamista missä tahansa. Koulussa, kotona, kadulla, leikkipuistoissa, kaupassa, netissä. Mene väliin. Uskalla sanoa. Todeta, että toi ei nyt ole kivaa/fiksua. Puolusta sitä, joka puolustamista tarvitsee. Saatat pelastaa elämän.

3. Ota yhteyttä Jos lastasi kiusataan, ota yhteyttä kouluun, puhu opettajalle, rehtorille, kiusaajien vanhemmille tai tarvittaessa vaikka kiusaajalle itselleen. Jos koulu ei pysty hoitamaan kiusaustilanteita, aina on mahdollista ottaa yhteyttä myös ylemmälle tasolle tai poliisiin. Hyväksyttävää kiusaamista ei ole. Ei ole liian pientä juttua puututtavaksi.

4. Älä vähättele Jos lapsi kertoo, että häntä kiusataan, hänestä tuntuu pahalta. Silloin kyseessä ei ole pikkujuttu, joka ohitetaan olankohautuksella tai toteamalla "älä välitä". Ihmisten pitääkin välittää - välitetään toisistamme.

5. Kysy ja kuuntele Ole rohkea ja uskalla kysyä myös siltä lapselta, joka ei ole omasi, mutta joka näyttää tarvitsevan apua. Ole läsnä.

6. Kannusta Muista, että jokainen meistä tarvitsee kauniita sanoja. Että jokaista hivelee tuntea olevansa tykätty. Muista sanoa missä lapsi on hyvä. Muista kiittää.

 

Uusi elämä on hyvä aloittaa tänään. Ei toheloida kännissä tai muuten vaan innostuksissa niiden rakettien kanssa. Tämä lienee peloittava esimerkki siitä miten leikitään oikeasti vaarallisilla asioilla. Valitettavasti siellä pihoilla näkyy myös niitä aikuisia, jotka sohivat toisiaan palavilla roomalaisilla kynttilöillä ja muuta...

Pohjois-Savon poliisilla on hyvät ohjeet uuden vuoden viettoon.

Toivotamme siis kaikille oikein Hyvää, Onnellista ja Ihmeitä täynnä olevaa Uutta Vuotta 2012. Ennen kaikkea Koulurauhaa uuteen vuoteen.

Toivoo: Riikka

 

(Blogi Enkeli-Elisa on osa Minttu Vettenterän Jonakin päivänä kaduttaa - kirjan syntyä ja blogin tekstit ovat Minttu Vettenterän kirjoittamia)