Ihmiset suhtautuvat kiusaamiseen monel taval. Oon kuullu, et jotkut oikeesti opastaa lapsiaan lyömään takas, jos joku lyö. Toinen opettaa, et puolustautua saa. Ja kai sitä saakin. Mä en silti osaa kuvitella, et olisin osannut Elisaa opastaa lyömään takas. Ja mitenpä tuo olisi lyönykään, ku ottaa huomioon, et kiusaajia, pahoinpitelijöitä on ollu ilmeisesti useesti monta. Ei siinä voi pieni tyttö lähteä lyömään vaan jokaista turpaan ohimennen.

Moni entinen kiusattu kertoo samankaltaist tarinaa siitä miten yläasteella on pystynyt kääntämään tilatneen nurinniskoin rupeemalla siksi kovaksi jätkäksi/tytöksi, jota muut on pelänny. Joku on nostanut ylivoimalla pahimman kiusaajan seinälle, toinen hakeutunut porukkaan, joka on suojannu. Jälkimmäisessä voi vaan kysyä, et mikä on hinta siitä, et pääsee tällaiseen porukkaan? Ja entäs sitten ne kaikkein hiljaisimmat lapset, jotka ei yksinkertaisesti uskalla hakeutua muiden seuraan peläten pahempaa kiusausta ja jotka ei halua satuttaa ketään? 

Viime vuosien koulusurmat ovat puhuttaneet, mut koska molemmat tekijät ovat kuolleet, syitä ja motiiveja on voitu lähinnä arvella ja tutkia jääneitä muistiinpanoja. Vähän aikaa sit kirjoitin siitä miten nämä asiat unohtuvat. Kuinka mioni muistaa, että Suomes on ammuttu koulussa jo ennen Jokelaa ja Kauhajokeakin? Jutusta oli mielenkiintoist tekstiä myös täällä. Wiki kirjoittaa: "Poliisi väitti myöhemmin, että surmatyö ei johtunut kiusaamisesta vaan ampujan henkinen romahdus oli tapahtunut muista syistä." Kuitenkin tuolla lehtiartikkelis on todettu mm. "Jussin kiinniottamisen jälkeen koulu oli ymmällään. Miksi juuri Jussi? Hänhän oli aina ollut niin kiltti, hiljainen ja hyvä koulussa. Perheessäkään ei ollut ongelmia." Jos tekijä ilmoittaa kuulusteluis motiiviks ala-asteelta asti jatkuneen kiusaamisen niin miks ei voida rehellisesti myöntää, et se varmasti oli ainakin osaltaan vaikuttamassa tragediaan.

Oli motiivi mikä tahansa, se ei tietysti oikeuta näitä tekoja. Muaki järkyttää ajatus siitä, et Rauman tapaukses on taas esil tämä tosiasia, et alle 15vee voi tehdä näin ilman rikosoikeudellisia seurauksia. Vaan miksi maailman pitää olla sellainen paikka, et pahan olon vuoksi pitää tappaa ketään. Edes sitä itseään? 

 

(Blogi Enkeli-Elisa on osa Minttu Vettenterän Jonakin päivänä kaduttaa - kirjan syntyä ja blogin tekstit ovat Minttu Vettenterän kirjoittamia)